Hondsrug Drenthe

LOGO HUNEBED STAD

Hunebed D27Wij laten u kennismaken met Borger in het centrum van Geopark de Hondsrug. In Borger en omgeving liggen de meeste hunebedden van Nederland. Achttien liggen er maar liefst binnen de gemeentegrenzen waaronder het grootste hunebed van Nederland in Borger. Naast dit hunebed ligt het Hunebedcentrum waar u het verhaal achter de hunebedden kunt ontdekken. Borger en hunebedden horen bij elkaar. Terecht dus dat Borger al heel wat jaren informeel de Hunebedhoofdstad van Nederland wordt genoemd. In Borger zult u dan ook op vele plekken het thema hunebedden tegenkomen. Uiteraard volop bij het Hunebedcentrum maar er is ook een HUnebedcafee en bij de bakker worden hunebedbroodjes gebakken, bij de ijssalon kan je hunebedijs kopen en bij de pannenkoekenboerderij kun je een speciale hunebeddenpannenkoek eten.

 

UNESCO Global GeoparkUNESCO Geopark de Hondsrug

Het gezellige dorp Borger is gelegen midden op de Hondsrug. De geschiedenis van dit gebied is uniek. Het is ontstaan in de ijstijden en heeft daarna door de natuur en de mens zijn vorm gekregen. Niet voor niets is het hele Hondsruggebied uitgeroepen tot het eerste geopark van Nederland. In 2015 heeft het daarnaast ook nog een UNESCO status gekregen en is daarmee onderdeel geworden van een wereldwijd netwerk van unieke gebieden.

 

Hunebedden, esdorp en stuifzand

 

drentsschaapEen van de eerste bewonersgroepen van dit gebied waren de hunebedbouwers. Zij vestigden zich hier zo’n 5000 jaar geleden. Met mysterieuze stapels gigantische stenen, de hunebedden, lieten zij hun sporen na. Veel later, zo rond de vroege Middeleeuwen zijn de esdorpen ontstaan. Borger is zo’n esdorp. Eeuwenlang waren het typische agrarische gemeenschappen, omringd door heide waar de schapen rustig graasden. Op den duur ontstonden bij veel van deze esdorpen zandverstuivingen, doordat de heide te intensief gebruikt werd. Even buiten Borger, bij Drouwen, vindt u één van de laatste actieve stuifzandgebieden. Het is een groot en fraai natuurgebied dat gedeeltelijk uit bos en heide bestaat. Hier ziet u de Drentse Heideschapen nog altijd grazen.

Wij nodigen u uit om eens een kijkje te nemen in het mooie Borger. Pak eens een terrasje, wandel door het gezellige centrum of ga via één van de vele fiets- en wandelroutes het omliggende gebied verkennen. U kunt uiteraard ook één of meerdere dagen verblijven in Borger of omgeving. In het dorp zijn bij Tourist Info Borger en bij het Hunebedcentrum verschillende routes verkrijgbaar. In het dorp zit een groot fietsverhuurbedrijf waar u een fiets kunt huren om de omgeving te verkennen.

 

In het omliggende gebied van Borger zijn vele mogelijkheden om te overnachten of te gaan eten. Via de website www.drenthe.nl en www.hondsrugdrenthe.nl kunt u alle informatie vinden over Borger en omgeving. Ook kunt u terecht bij Tourist Info Borger.

 

Er is altijd wat te beleven in Borger Hunebedhoofdstad.

 

TIPLOGO

Tourist Info Borger
Hoofdstraat 24a
9531 AG Borger

Tel: 0599-638729
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.hondsrugdrenthe.nl